Hör du till de som är allergiska mot någonting? Då kan det vara bra att ta kontakt med hotellet i god tid för att förvissa dig om att de kan erbjuda allergianpassade rum för natten/nätterna du önskar besöka hotellet. Det finns många som lider av allergier vilket tvingat fram en större anpassning av de hotell som vill ligga i framkant. Även om man väljer att ta in på ett av de hotell som erbjuder speciella lösningar för den som har allergi, är det många som vill ha en inblick i vilka förändringar och förbättringar man gör för att möta de önskemål som kommer från de med allergi av olika typ. Vi kommer därför att gå igenom några av de punkter man kan ta upp med hotellet som man önskar besöka för en eller flera nätter.

 • Städningen
  När man kommer som gäst till ett hotell, förutsätter de flesta att rummet är städat. Så är också fallet, men för den med svår allergi räcker inte alltid en vanlig städning. Har man stark damm-allergi, är det mycket viktigt att man får ett rum var allting är rengjort ordentligt. Minsta lilla damm kan resultera i obehag och till och med förhindra att man fullföljer de planer man har för kvällen eller kanske till och med för hela dagen. Kontakta hotellet och förhör sig om ifall de erbjuder allergistädat rum.
 • Fönster
  Den som har svårt för avgaser och starka lukter, kan behöva ett rum som vetter in mot gården om det finns en sådan. Ett rum ut mot gatan skulle kunna innebära stora andningsproblem för den som har svår allergi. Detta är inte någonting man per definition vet när man jobbar inom hotell. Se till så att du får ett rum som inte leder ut mot bilvägar eller ventilation från hotellets kök.
 • Sängkläder
  En vanlig allergi är dun-allergi. De som har drabbats av detta kan få mycket svårigheter om de sover i en säng var stoppningen utgörs av dun. Samma problematik kan uppstå om det finns tagel i madrassen. För den som har allergi, kan det vara bra att redan innan städning påtala att han eller hon behöver speciella täcken och kuddar. Detta för att man inte i efterhand skall byta ut ett täcke som redan legat i sängen. Detta räcker ofta för att den med allergi skall få en reaktion som inte är behaglig.
 • Handdukar
  Även om handdukar inte har dun eller annat i sig som kan framkalla allergiska reaktioner, kan hotell använda sig av tvätt- och sköljmedel vilka kan vara svåra att hantera för den som har överkänslighet mot vissa ämnen. Även detta går att påtala för hotellpersonalen innan ankomst. För att allting skall hinnas med, och för att man verkligen skall få ett allergi-anpassat rum, är det bra om man är ute i god tid.

Flertalet hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö, har möjlighet att erbjuda sina gäster den typ av hotellrum som vi talat om. Även på mindre orter kan man få denna service, men det kan vara svårare att hitta hotell som har dessa alternativ som standardlösningar. Är du osäker inför din natt på hotell, kan du alltid kontakta hotellets personal i god tid innan avfärd, för att vara säker på att få en bra natt.

Bättre inomhusklimat